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April 2020 CMS Quarterly OASIS Q&As 
 

Category 2 

QUESTION 1: An in-person discharge visit is not always possible (e.g., patient moves out of the 
area or refuses a discharge visit). When is a “non-visit” discharge comprehensive assessment 
with OASIS allowed? 
 
ANSWER 1: There is no OASIS guidance that allows for a “non-visit” discharge comprehensive 
assessment with OASIS. The OASIS Manual coding instructions for M0100 - Reason for 
Assessment, Response 9 - Discharge state: “This comprehensive assessment is conducted when 
a patient is discharged from the agency for any reason other than transfer to an inpatient facility 
or death at home.  A patient visit is required to complete this assessment.” The discharge 
comprehensive assessment with OASIS requires an in-person patient encounter and assessment 
from a qualified clinician per the Medicare Home Health Conditions of Participation (CoP 
§484.55).  
 
For details on how to complete a discharge assessment in the case of an 
unplanned/unexpected discharge, see additional guidance in the Home Health July 2018 CMS 
Quarterly OASIS Q&As, Cat. 2, Q2 (https://qtso.cms.gov/providers/home-health-agency-hha-
providers/reference-manuals).   
 

Category 3 

QUESTION 2: With PDGM, if a patient needs to have a recertification completed, but it is 
beyond the 60-day certification period, should we discharge the patient or complete a late 
recertification? 
 
ANSWER 2: When an agency does not complete a recertification assessment within the required 
5-day window at the end of the certification period, the agency should not discharge and readmit 
the patient.  Rather, the agency should send a clinician to perform the recertification assessment 
as soon as the oversight is identified.   
 

https://qtso.cms.gov/providers/home-health-agency-hha-providers/reference-manuals
https://qtso.cms.gov/providers/home-health-agency-hha-providers/reference-manuals
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For the Medicare PDGM patient, payment implications may arise from this missed 
assessment.  Any payment implications may be discussed with the agency's Medicare 
Administrative Coordinator (MAC).  
 

Category 4b 

M0100 
Note: This Q&A supersedes October 2019 CMS Quarterly Q&A #6.  
QUESTION 3: Per the 2019 Home Health Final Rule and the proposed rule for 2020, it appears 
that CMS expects HHAs to discharge a patient if the patient requires post-acute care from a 
SNF, IRF, LTCH or care in an inpatient psychiatric facility (IPF). The HHA could then readmit the 
patient, if necessary, after discharge from such setting. This goes against the common current 
practice of completing a transfer and then ROC for patients transferred to any inpatient 
setting, unless they are not expected to need further home care. 
 
Should we still complete M0100 RFA 6 Transferred to an inpatient facility – patient not 
discharged from agency when a patient is transferred into any inpatient setting and we expect 
to receive this patient back after their inpatient stay and RFA 7 Transferred to an inpatient 
facility- patient discharged from agency when we do not expect to receive the patient back 
after the inpatient stay? Should we still complete a M0100 RFA 3 (ROC) when a patient is 
discharged from any inpatient facility while still under the services of the agency? 
 
ANSWER 3: There is no change in the OASIS guidance in how agencies may use M0100 RFA 6 
and 7 when a home health patient is admitted for an inpatient stay.  In the event that a patient 
had a qualifying hospital admission and was expected to return to your agency, you would 
complete RFA 6 – Transferred to an inpatient facility – not discharged from agency. If the patient 
was not expected to return to your agency after this inpatient hospital stay, you would compete 
RFA 7- Transfer to an inpatient facility- patient discharged from agency. 
 
However, if the patient requires post-acute care in a SNF, IRF, LTCH or IPF during the 30-day 
period of home health care, CMS expects and recommends (but does not require) the home 
health agency to discharge the patient by completing the RFA-7 (Transfer to an inpatient facility- 
patient discharged from agency) and then to readmit the patient with a new Start of Care upon 
return to home care.  If the home health agency decides to complete an RFA-6 (Transfer to an 
inpatient facility- patient not discharged from agency), the home health agency will need to 
complete an RFA-3 (Resumption of Care) upon return to home care. 

 
QUESTION 4: For PDGM, if a patient requires post-acute care, does inpatient rehabilitation 
facility (IRF) include an inpatient rehabilitation hospital or designated rehab unit?  Does 
inpatient psychiatric facility (IPF) include a psychiatric hospital or unit? 
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ANSWER 4: An inpatient rehabilitation facility or unit (IRF) means a freestanding rehab hospital 
or a rehabilitation bed in a rehabilitation distinct part unit of a general acute care hospital. An 
inpatient psychiatric facility (IPF) means a psychiatric hospital or unit.  
 
QUESTION 5: When a patient transfers to a short stay acute care hospital and we do a transfer 
without discharge (RFA 6), then we later discover that the patient has subsequently 
transferred to a SNF or IRF, etc., and we now discharge the patient, do we correct the transfer 
OASIS previously submitted to indicate it was a transfer with discharge (RFA 7)? 

 
ANSWER 5: There is no need to update or change the RFA 6 transfer OASIS to an RFA 7 transfer 
OASIS to reflect this discharge.   
 
GG0130E 
QUESTION 6:  A patient agreed to shower during an OT visit within the SOC assessment 
timeframe but would not let the OT provide any needed assistance during the bathing process. 
The only tasks the patient completed were wetting her body and washing her abdomen. She 
declined to have the therapist assist to complete the remaining bathing tasks.  How would 
GG0130E – Shower/bathe self be coded?  
 
ANSWER 6: The intent of GG0130E - Shower/bathe self, is to assess the patient’s ability to bathe 
self, including washing, rinsing, and drying self (excludes washing of back and hair) and does not 
include transferring in/out of tub/shower.  
 
If the patient only performs a partial bath and does not have a complete bath during the entire 
assessment timeframe, use clinical judgment to determine if the situation allows the clinician to 
adequately assess the patient’s ability to complete the activity of bathing self (GG0130E).  If the 
clinician determines that this observation is adequate, code based on the type and amount of 
assistance the patient requires. 
 
GG0130G 
QUESTION 7: For GG0130G - Lower body dressing, if a patient is wearing a dressing gown and 
underwear during the first assessment, is this scenario acceptable to code lower body dressing? 
Or, at a visit the following day within the assessment timeframe, if the patient is wearing more 
items including underwear and shorts/pants, should we use this later scenario instead as a true 
baseline of their lower body dressing ability? 
 
ANSWER 7: The intent of GG0130G - Lower body dressing is to assess the patient’s ability to dress 
and undress below the waist, including fasteners, if applicable, in clothing routinely worn by the 
patient. At admission, the self-care or mobility performance code is to reflect the patient’s 
baseline ability to complete the activity, prior to the benefit of services provided by your agency 
staff. 
 
Clinicians should use clinical judgment to determine if observing the patient dress and undress in 
the lower body clothing (i.e. underwear) worn during the first assessment allows the clinician to 
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adequately determine the patient’s ability to complete the activity of lower body dressing 
(GG0130G) in clothing routinely worn by the patient.  If the clinician determines that this 
observation is adequate, code based on the type and amount of assistance the patient requires. 
 
GG0130H 
QUESTION 8: As the definition of “footwear” states that it “includes the ability to put on and 
take off socks and shoes”, how should GG0130H - Putting on/taking off footwear be coded 
when only one of these items is present? 
 
ANSWER 8: The intent of GG0130H - Putting on/taking off footwear is to assess a patient’s ability 
to put on and take off socks and shoes or other footwear.  
 
GG0130H - Putting on/taking off footwear is assessed with footwear that is appropriate for safe 
transfer and/or ambulation (mobility). If the patient wears footwear that is safe for mobility (e.g., 
grip socks), then GG0130H - Putting on/taking off footwear, may be coded. If the patient’s socks 
are not considered safe for mobility, and the patient does not have shoes available, and the 
performance code cannot be determined based on patient/caregiver report, collaboration with 
other agency staff, or assessment of similar activities, then code using the appropriate “activity 
not attempted” code. 
 
If the patient wears shoes that are safe for mobility, but does not wear socks, then GG0130H - 
Putting on/taking off footwear, may be coded. 
 
GG0130, GG0170 
QUESTION 9: The OASIS Guidance Manual for section GG clarifies that Code 03- 
Partial/moderate assistance indicates the helper is providing less than half the effort and Code 
02 – Substantial/maximal assistance indicates the helper is providing more than half the effort. 
If a helper provides exactly half the effort, how would the item be coded?   
 
ANSWER 9: In the situation you describe, the helper and patient each are providing exactly half 
of the effort to complete a GG activity. If the patient performs exactly half of the effort, code the 
item 03 - Partial/moderate assistance. 
 
QUESTION 10: For the GG functional items, I understand that verbal cueing during an activity 
would be coded a 04 – Supervision or touching assistance.  Can a verbal cue provided prior to 
the initiation of the task be considered as 05 – Setup or clean-up assistance, as long as no 
further cues were provided during the actual activity?  For example, prior to the "Picking up an 
item from the floor" activity, the therapist needed to cue the patient on where to place their 
hand for stability; then the patient completed all of the activity safely and without any 
assistance or additional cues. Would this be 05 - Setup or 04 - Supervision? Additionally, the 
OASIS Guidance Manual indicates via an example for bed to chair transfers, that “locking chair 
brakes” prior to the transfer is 05 – Setup, as long as no further assistance was required during 
the activity. Could a verbal cue reminding a patient to lock wheelchair brakes prior to the 



This document is intended to provide guidance on OASIS questions that were received by CMS help desks.   
Responses contained in this document may be time-limited and may be superseded by guidance published by CMS at a later date.       

                                                 
CMS Quarterly Q&As – April 2020     Page 5 of 7 

 

initiation of the transfer be considered 05 - Setup as well, as long as no further cueing or 
touching was provided during the activity? 
 
ANSWER 10: When assessing self-care and mobility activities, allow the patient to complete each 
activity as independently as possible, as long as he/she is safe.  At admission, the self-care or 
mobility performance code is to reflect the patient’s baseline ability to complete the activity prior 
to benefit of services provided by your agency staff. This may be achieved by having the patient 
attempt the activity prior to providing any instruction that could result in a more independent 
code, and then coding based on the type and amount of assistance that was required prior to the 
benefit of services provided by your agency staff. 
 
Communicating the activity request (e.g., “Can you stand up from the toilet?”) would not be 
considered verbal cueing. If additional prompts are required in order for the patient to safely 
complete the activity (e.g., “Push down on the grab bar”, etc.), the assessing clinician may need 
to use clinical judgment to determine the most appropriate code, utilizing the Coding Section GG 
Activities Decision Tree found at https://www.cms.gov/Medicare/Quality-Initiatives-Patient-
Assessment-Instruments/HomeHealthQualityInits/HHQIOASISUserManual    
 
In the scenarios described, assuming the verbal cues were only required prior to the activity, 
were provided prior to the benefit of services, and no other assistance was needed in order for 
the patient to complete the activity safely, then the verbal cues fit the definition for 05 – Setup 
or clean-up assistance. 
 
QUESTION 11: Can goals be changed for the GG Self-Care (GG0130) and Mobility (GG0170) 
items after the admission assessment timeframe?  
 
ANSWER 11: The GG Self-Care and Mobility Discharge Goals are used in the calculation of the 
Process measure – Percentage of Patients with an Admission and Discharge Function Assessment 
and a Care Plan that Addresses Function. The measure reports, in part, that discharge goals were 
established, and does not take into consideration whether or not the goals were met. 
Once a goal is established, there is no need to update it on OASIS if circumstances change or 
additional information becomes available either within or after the SOC/ROC assessment 
timeframe.  
 
GG0170G 
QUESTION 12: At discharge, if I assess my patient getting into their car to go to a doctor’s 
appointment, can I code GG0170G - Car Transfer, OR do I have to observe the patient getting 
both into and out of a car to code this item?  
 
ANSWER 12: The intent of GG0170G - Car Transfer is to assess the patient’s ability to transfer in 
and out of a car seat on the passenger side.  
 
Code the patient’s functional status based on a functional assessment that occurs at discharge. 
At discharge, the self-care and mobility function scores are to reflect the patient’s discharge 

https://www.cms.gov/Medicare/Quality-Initiatives-Patient-Assessment-Instruments/HomeHealthQualityInits/HHQIOASISUserManual
https://www.cms.gov/Medicare/Quality-Initiatives-Patient-Assessment-Instruments/HomeHealthQualityInits/HHQIOASISUserManual
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status, and are to be based on observation of activities, to the extent possible.  The assessing 
clinician may combine general observation, assessment of similar activities, patient/caregiver(s) 
report, collaboration with other agency staff, and other relevant strategies to complete any and 
all GG items, as needed. Clinicians should use clinical judgment to determine if the situation 
(getting in the car) allows the clinician to adequately assess the patient’s ability to complete the 
entire GG0170G – Car Transfer activity (transferring in and out of a car).  If the clinician 
determines that this observation is adequate, code based on the type and amount of assistance 
the patient requires. 
 
QUESTION 13: For GG0170G - Car Transfer, can the patient be assessed transferring in and out 
of a Sport Utility Vehicle (SUV)? 
 
ANSWER 13: The intent of the GG0170G - Car Transfer is to assess the patient’s ability to transfer 
in and out of a car or van seat on the passenger side.  
 
Any vehicle model available may be used for the assessment. In the scenario presented, if in the 
clinician’s professional judgment, the patient can transfer in/out of an SUV safely, code based on 
the type and amount of assistance required to complete the activity. 
 
GG0170I 
QUESTION 14: I have a question regarding the guidance in Q15 of the January 2020 OASIS 
Quarterly Q&As. In the answer, it states "The walking activities cannot be completed without 
some level of patient participation. A helper cannot entirely complete a walking activity for a 
patient".  The example given was someone carrying a patient 10 feet. How would you code a 
situation where the patient walks part of the distance, possibly 4 feet, and then the helper 
carries them the remaining distance to get to the 10-feet needed for GG0170I - Walk 10 feet? 
Would this be coded “02 - Substantial / maximal assistance” because the helper is carrying the 
patient the majority of the distance? I know with the GG wheelchair items that a helper can 
complete the distance needed by pushing the patient in the wheelchair, but I am seeking 
clarification for the walking items. 
 
ANSWER 14: The intent of the walking item GG0170I - Walk 10 feet is to assess the type and 
amount of assistance a patient requires to ambulate 10 feet once in a standing position. Since a 
helper cannot complete a walking activity for a patient, the walking activities cannot be 
considered completed without some level of patient participation that allows the patient to 
ambulate for the entire stated distance.  In your scenario where the patient participates in 
walking 4 feet and then requires the helper to carry them for further distances, the activity 
GG0170I - Walk 10 feet is not considered completed.  If the stated distance of 10 feet is not able 
to be walked by the patient, with or without some level of assistance, GG0170I would be coded 
with one of the “activity not attempted” codes.  Each OASIS item should be considered 
individually and coded based on the guidance provided for that item.  
 
 
 



This document is intended to provide guidance on OASIS questions that were received by CMS help desks.   
Responses contained in this document may be time-limited and may be superseded by guidance published by CMS at a later date.       

                                                 
CMS Quarterly Q&As – April 2020     Page 7 of 7 

 

GG0170Q 
QUESTION 15: According to the guidance manual, the intent of GG0170Q – Does the patient 
use wheelchair and/or scooter is to assess the ability of patients who SELF-mobilize with a 
wheelchair/scooter or those who are learning to SELF-mobilize. The answer from the January 
2020 Quarterly Q&As makes it sound like the item’s intent is to code based on whether or not 
the patient is using a wheelchair or scooter at all, regardless if they self-mobilize.  Please clarify. 
 
ANSWER 15: At times, CMS provides new or refined instruction that supersedes previously 
published guidance. In such cases, use the most recent guidance. The January 2020 Quarterly 
OASIS Q&As represent more recent OASIS guidance than the OASIS Guidance Manual dated 
January 2, 2019, therefore, utilize the more recent guidance presented in January 2020, Question 
#20. Only code GG0170Q - Does the patient use a wheelchair and/or scooter? as “0 – No” if at 
the time of the assessment the patient does not use a wheelchair or scooter under any condition. 
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