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CMS OASIS Q&As: CATEGORY 1 – APPLICABILITY 
 

Q1. To whom do the OASIS requirements apply?  [Q&A EDITED 05/22; EDITED 06/14 
incorporating Previous CMS Qtrly 01/14 Q&A Q1] 
A1. The comprehensive assessment and OASIS data collection requirements apply to Medicare 
certified home health agencies (HHAs) and to Medicaid home health providers in States where 
those agencies are required to meet the Medicare Conditions of Participation. The 
comprehensive assessment requirement currently applies to all patients regardless of pay 
source, including Medicare, Medicaid, Medicare managed care (now known as Medicare 
Advantage), Medicaid managed care, and private pay/including commercial insurance. The 
comprehensive assessment must include OASIS items for all skilled Medicare, Medicaid, and 
Medicare or Medicaid managed care patients with the following exceptions: patients under the 
age of 18, patients receiving maternity services, patients receiving only chore or housekeeping 
services. Section 704 of the Medicare Prescription Drug, Improvement and Modernization Act of 
2003 temporarily suspended OASIS data collection for non-Medicare and non-Medicaid 
patients. (The notice (S&C-04-12 December 11, 2003) detailing this temporary suspension can 
be accessed at https://www.cms.gov/Medicare/Provider-Enrollment-and-
Certification/SurveyCertificationGenInfo/downloads/SCLetter04-12.pdf. OASIS requirements for 
patients receiving only personal care (non-skilled) services have been delayed since 1999. The 
transmission requirement currently applies to skilled Medicare and Medicaid patients only.  
If care provided by the home health agency is billed to the Medicare Administrative Contractor 
(MAC) as traditional fee-for-service Medicare (M0150 - Current Payment Sources #1) or billed 
to a State Medicaid Agency as traditional fee-for-service Medicaid (M0150 response 3), OASIS 
data collection is required. 
Likewise, if care provided by the home health agency is billed to an insurance company who 
has contracted with the Federal Agency (Medicare managed care - M0150 response 2) or State 
Medicaid Agency (Medicaid managed care - M0150 response 4), to pay for home health 
services with Federal Medicare or State Medicaid funds as a managed care plan, OASIS data 
collection is required. 
If care provided by the home health agency is billed to a non-insurance company entity (an 
organization coordinating and/or providing patient care services; or providing case management 
services; reported as M0150 response 6, 9, or 11), then OASIS data collection is not required, 
as funds, including those from Medicare/Medicaid sources, have been paid specifically to the 
non-insurer coordinating organization, and may not be specific to home health services.   
Note: When Medicare PPS (Patient Driven Grouping Model [PDGM]) is the payer for a patient 
otherwise excluded from the OASIS requirements (i.e., pediatric or maternity patients), the 
OASIS payment items must be collected in order to calculate a HIPPS code required for 
inclusion on the claim. While required for billing, the OASIS data for these excluded patients is 
not required to be submitted to the OASIS system.  
Q1.1. We are a pediatric Medicaid certified home healthcare agency.  We are currently 
collecting OASIS data on several clients over the age of 18. If we were not Medicare 
certified, would we need to continue to collect OASIS on these clients?  [Q&A EDITED 
05/22; EDITED 06/14; ADDED 09/09; Previously CMS OCCB Q&A 04/09 Q&A Q1] 
A1.1. First, if you are solely a Medicaid home health provider and not a Medicare certified 
provider, you would only be required to collect OASIS if your state requires you to meet the 
Medicare Conditions of Participation. 
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If, as an organization, you are required to collect and submit OASIS because your state requires 
you to meet the Medicare Conditions of Participation, you must do so on all skilled Medicare 
and Medicaid patients except those under the age of 18, maternity patients, and personal care 
only patients. 
Q1.2. A patient turns 18 while in the care of an HHA, when do we complete the first 
OASIS assessment?  [Q&A EDITED 05/22; EDITED 10/16; Formerly CMS OASIS Q&A Cat. 1 
Q8] 
A1.2. If the patient is under age 18 and the home care is covered under Medicare PPS (PDGM), 
the HHA must complete the comprehensive assessment, including the OASIS, to obtain a 
Medicare PPS (HHRG/HIPPS) code. The OASIS data would not be submitted to the OASIS 
system. For a skilled Medicare and/or Medicaid patient who turns 18 while under the care of an 
HHA, the comprehensive assessment with OASIS data collection and submission to the OASIS 
system would occur the first time one of the following events takes place: 1) When patient 
returns home from a qualifying inpatient stay (Resumption of Care, i.e., RFA 3); 2) When patient 
is transferred to an inpatient facility for 24 hours or longer for a reason other than diagnostic 
tests (Transferred to an inpatient facility i.e., RFA 6 if not discharged from the HHA or RFA 7 if 
discharged from the HHA); 3) When the 60 day recertification is due, i.e., the last five days of 
the certification period (Follow-up, i.e., RFA 4); 4) When there is a major decline or major 
improvement in the patient’s condition to update the care plan (Other follow-up, i.e., RFA 5); or 
5) On death of the patient at home, or when the patient is discharged from the agency (Death at 
Home i.e., RFA 8 or Discharge from agency i.e., RFA 9).  
If the patient is not a Medicare or Medicaid patient, other regulations apply. Effective December 
8, 2003, OASIS data collection for non-Medicare/non-Medicaid patients was temporarily 
suspended under Section 704 of the Medicare Prescription Drug, Improvement and 
Modernization Act of 2003.  
Q1.3. It is my understanding that OASIS collection is not required for Medicare patients 
under the age of 18. How do you submit a claim with the appropriate HIPPS/HHRG if you 
do not complete the OASIS assessment?  If you do complete an OASIS assessment, can 
it be submitted to the OASIS system? Where would I search on the website for this type 
of information?  [Q&A EDITED 05/22; EDITED 06/14; ADDED 09/09; Previously CMS OCCB 
Q&A 10/07 Q&A Q1] 
A1.3. The Conditions of Participation do not require OASIS data collection on pediatric patients. 
However, if Medicare is the payer, at least the payment OASIS items would have to be collected 
in order to generate the payer requirement of a HHRG/HIPPS code. HAVEN or other software 
may be used to generate the HIPPS/HHRG code. This code would be submitted to the 
Medicare Administrative Contractor (MAC) for billing purposes only. The data should not be 
submitted to the OASIS system. The OASIS system will reject any incomplete assessments, or 
any data submitted for patients younger than 18 years of age. 
For further information regarding data submission, contact your OASIS Automation Coordinator 
(OAC). Contact information is available at https://www.cms.gov/Medicare/Provider-Enrollment-
and-Certification/SurveyCertificationGenInfo/OASIS-Coordinators. For further information about 
coverage or billing, contact your MAC. 
Q2. [Q&A RETIRED 09/09; REDUNDANT TO GUIDANCE FOUND IN Q&A Q2.1]  
Q2.1. Do we need to collect OASIS on a patient admitted to home health with post-partum 
complications?  If we open a patient 2-3 months after a C-section for infection of the 
wound, do we collect OASIS, or do we consider this "maternity"?  What is the definition 
of “maternity" and when do we collect OASIS on these patients?  [Q&A EDITED 05/22; 
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Formerly CMS OASIS Q&A Cat. 1 Q11; EDITED 09/09; ADDED 08/07; Originally CMS OCCB 
Q&A 05/07 Q&A Q1] 
A2.1. The Conditions of Participation do not require OASIS data collection for patients receiving 
only maternity-related services. If the patient was a Medicare PPS (PDGM) patient, the OASIS 
data would be required in order to generate an HHRG/HIPPS code for payment under PPS 
(PDGM). 
Post-partum complications and a wound infection in the C-section incision are only possible in 
maternity patients. Maternity patients are patients who are currently or were recently pregnant 
and are receiving treatment as a direct result of the pregnancy. 
Q3. How do the OASIS regulations apply to Medicaid HHA programs? Do the OASIS 
regulations apply to HHAs operating under Medicaid waiver programs?  [Q&A EDITED 
06/14] 
A3. The OASIS regulations apply to HHAs that must meet the home health Medicare Conditions 
of Participation (CoP). An agency that currently must meet the Medicare CoP under Federal 
and/or State law will need to meet the CoP related to OASIS and the comprehensive 
assessment. If an HHA operates under a Medicaid waiver, and if that State's law requires HHAs 
to meet the Medicare CoP in order to operate under the Medicaid waiver, then OASIS applies. If 
an HHA operates under a Medicaid waiver, and if that State's law does not require that the HHA 
meet the Medicare CoP in order to operate under the Medicaid waiver, then OASIS does not 
apply. HHAs should be aware of the rules governing HHAs in their State. Currently, OASIS 
requirements apply to all patients receiving care reimbursed by Medicare, Medicaid, and 
Medicare or Medicaid managed care patients with the following exceptions: patients under the 
age of 18, patients receiving maternity services, and patients receiving only chore or 
housekeeping services. OASIS requirements have been delayed for patients receiving only 
personal care (non-skilled) services.  
Q4. We are an HHA that also provides hospice services. Do the OASIS requirements 
apply to our hospice patient population? What if they are receiving 'hospice service' 
under the home care agency (not the Medicare hospice benefit)? Would OASIS apply?  
[Q&A EDITED 08/07] 
A4. Medicare Conditions of Participation (CoP) for home health are separate from the rules 
governing the Medicare hospice program. Care delivered to a patient under the Medicare home 
health benefit needs to meet the Federal requirements put forth for home health agencies, 
which include OASIS data collection and reporting for skilled Medicare and Medicaid patients. 
Care delivered to a patient under the Medicare hospice benefit needs to meet the Federal 
requirements put forth for hospice care, which do not include OASIS data collection or reporting. 
However, if a Medicare patient is receiving skilled terminal care services through the home 
health benefit, OASIS applies.  
Q5. We have a branch of our agency that serves non-Medicare patients. Can you 
elaborate on whether we need to do the comprehensive assessment with OASIS for 
these patients? We do serve Medicaid patients from this branch --does this make a 
difference? [Q&A REVIEWED 05/22] 
A5. If an HHA is required to meet the Medicare Conditions of Participation (CoP), then all of the 
CoP apply to all branches of that agency including the comprehensive assessment and OASIS 
data collection. Whether the agency has different branches operating under a single provider 
agreement/number serving different patient populations does not matter. Some States, as a part 
of State licensure or certification, allow HHAs to establish completely separate entities for 
serving other than Medicare/Medicaid patients. If the separate entity does not have to comply 
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with the Medicare CoP for any reason (e.g., they do not have to meet the Medicare CoP to 
compete for managed care contracts, etc.) and the individual State does not require Medicare 
compliance, then none of the CoP applies. To be considered a separate entity, several 
requirements must be met, including separate incorporation for tax and business purposes, 
separate employer IDs, separate staff, separate billing and cost reporting systems, etc. If this 
separate entity is not meeting the Medicare CoP, then it cannot be using Medicare certification 
for any reason, including payment or competing for contracts.  
Q6. Does the patient's payer source matter? Should we collect OASIS data on private pay 
patients who are only paying for aide service? What about a patient receiving therapy 
services under Medicare Part B?  [Q&A EDITED 05/22; EDITED 10/18; EDITED 06/14] 
A6. The Medicare home health benefit exists under both Medicare Part A and Medicare Part B. 
Patients receiving skilled therapy services under the Medicare home health benefit that are 
billed to Medicare Part B would receive the comprehensive assessment (including OASIS items) 
at the specified time points if care is delivered in the patient's home. If a Medicare patient 
receives therapy services at a SNF, hospital, or rehab center as part of the home health benefit 
simply because the required equipment cannot be made available at the patient's home, the 
Medicare Conditions of Participation apply, including the comprehensive assessment and 
collection and reporting of OASIS data. However, if the services are provided to a patient 
RESIDING in an inpatient facility, then these are not considered home care services, and the 
comprehensive assessment would not need to be conducted.  
If a Medicare beneficiary receives outpatient therapy services from an approved provider of 
outpatient physical therapy, occupational therapy, or speech-language pathology services under 
the Medicare outpatient therapy benefit (as opposed to the Medicare home health benefit), then 
OASIS requirements would not apply.  
Q7. When a nurse visits a patient's home and determines that the patient does not meet 
the criteria for home care (e.g., not homebound, refuses services, etc.), is the 
comprehensive assessment required? What about OASIS data collection?  [Q&A EDITED 
06/14] 
A7. If the individual was determined to not be eligible for services, the patient would not be 
admitted for care by the agency, and no comprehensive assessment or OASIS data collection 
would be required. No data would be transmitted to the OASIS system.  
Q8. [Q&A RENUMBERED; now Q1.2] 
Q9. Can you explain the term 'skilled service’?  [Q&A EDITED 05/22; EDITED 08/07] 
A9. Skilled services covered by the Medicare home health benefit are discussed in Chapter 7 of 
the Medicare Benefit Policy Manual. This publication can be found at: 
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/Internet-Only-Manuals-
IOMs-Items/CMS012673.  
Q10. [Q&A RETIRED 05/22] 
Q11. [Q&A RENUMBERED; now Q2.1] 
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